تاثیر قهوه و کافئین در لاغری و کاهش وزن
یکی از خواصی که در کنار سایر خواص برای قهوه ذکر شده است خاصیت لاغری و کاهش وزن است. اما آیا واقعا قهوه در لاغری و کاهش وزن تاثیر دارد و اگر تاثیر دارد دلیل این موضوع چیست؟
قهوه حاوی مواد غذایی مختلفی است و این مواد در فرایند تهیه قهوه از دانههای قهوه به نوشیدنی نهایی راه پیدا میکنند. برخی مواد غذایی که در قهوه وجود دارد و میتواند بر متابولیسم بدن و در نتیجه لاغری و کاهش وزن تأثیر بگذارد عبارت است از: کافئین موجود در قهوه، پلی فنل، آنتی اکسیدان قهوه و موارد مشابه دیگر. در ادامه مقاله سعی میکنیم در رابطه با مواد موجود در انواع قهوه بیشتر صحبت کنیم.
در ابتدا لازم است به شما اعلام کنیم که بله، قهوه در لاغری و کاهش وزن تاثیر میگذارد.
رژیم قهوه
اولین بار عبارت رژیم قهوه، لاغری و کاهش وزن با کتاب "The Coffee Lover’s Diet" نوشته دکتر باب آرنوت رواج یافت.
دکتر آرنوت در این کتاب میگوید که نوشیدن چندین بار قهوه در روز میتواند متابولیسم بدن را افزایش دهد، چربی بیشتری بسوزاند، جذب کالری را مسدود و یا کمتر کند و اشتها را کاهش دهد. که نتیجه تمام این موارد کاهش ورن و لاغری است.
وی پس از مطالعه افرادی که در جزیره کوچک ایکاریا در یونان زندگی میکردند متوجه شد، که جمعیت زیادی از افراد مسن این جزیره سالم هستند، در سلامت زندگی می کنند و از تناسب اندام خوبی هم بهرهمند هستند.
او معتقد است که سلامت و طول عمر آنها ناشی از مصرف زیاد قهوه سرشار از آنتی اکسیدان است.
برنامه غذایی و رژیم قهوهای که دکتر باب آرنوت در کتاب خود معرفی کرد شامل نوشیدن حداقل سه فنجان (720 میلی لیتر) قهوه رست داده شده در روز است. دکتر باب آرنوت معتقد است که دانههای قهوه با رست سبک نسبت به دانههای قهوه با رست تیره از آنتی اکسیدانهای پلی فنول بیشتری بهره میبرند و در نتیجه برای لاغری مناسبتر هستند.
دکتر آرنوت در رژیم قهوه خود به نوع قهوهای که افراد در طول روز مصرف میکنند هم بسیار اهمیت میدهد. او توصیه میکند افراد از قهوه رست (تفت) داده شده استفاده کنند و برای افزایش کیفیت قهوه آن را خود در داخل منزل آسیاب کنند.
دکتر آرنوت میگوید در رژیم غذایی قهوه، افرادی که به مصرف قهوه عادت ندارند تا زمانی که به حداقل 3 فنجان (720 میلی لیتر) قهوه در روز برسند میتوانند از میزان کمتری قهوهی کافئین دار یا بدون کافئین استفاده کنند و در ادامه آن را به روزی حداقل سه فنجان در روز برسانند. اما نباید از شکر یا خامه استفاده کنند.
او همچنین توصیه میکند که افراد در رژیم قهوه یک وعده غذایی در روز را به یک اسموتی خانگی، پر فیبر و سبز اختصاص دهند. البته این نکته را فراموش کنید که اسموتی باید از موادی که برای سلامتی مضر نیستند تهیه شود.
در رژیم غذایی قهوه باید دقت داشته باشید که سایر وعدهها و میان وعدههای شما نباید دارای کالری زیاد و یا چربی باشد و بهتر است که سرشار از فیبر، غلات کامل، میوهها و سبزیجات باشد.
دکتر همچنین افراد را تشویق میکند از غذاهای فرآوری شده، مانند غذاهای منجمد و پر کالری اجتناب کنند.
نمونه برنامه غذایی که دکتر آرنوت در کتاب خود معرفی کرده است حاوی حدود 1500 کالری در روز است که کالری کمتری از میزان کالری دریافتی یک فرد معمولی در روز است.
برای خرید قهوه با کیفیت عالی و قیمت مناسب بر روی "خرید قهوه اینترنتی" کلیک کنید.
تاثیر قهوه در کاهش اشتها
وقتی صحبت از افزایش وزن می شود ، به نظر می رسد قهوه دو فایده بالقوهی کاهش اشتها و افزایش متابولیسم را دارد. دکتر آرنوت ادعا میکند که قهوه میتواند اشتها را سرکوب کند و در نتیجه کمک میکند کالری دریافتی روزانه کاهش پیدا کند.
برخی تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن قهوه کمی قبل از غذا ممکن است میزان خوردن غذا را کاهش دهد.
با این حال، به نظر میرسد که مصرف قهوه 3، 4 و یا 5 ساعت قبل از غذا تأثیری در میزان خوردن وعده غذایی بعدی ندارد.
یک مطالعه بر روی 33 فرد دارای اضافه وزن یا وزن طبیعی نشان داد که نوشیدن قهوه میزان کالری دریافتی را در افراد دارای اضافه وزن کاهش میدهد.
در این مطالعه و در طول 3 جلسه، به هر فرد در وعده صبحانه آب، قهوه معمولی و قهوه با نیمی از کافئین داده شد. قهوه معمولی استفاده شده در این مطالعه حاوی 2.7 میلی گرم کافئین در هر پوند (6 میلی گرم/کیلوگرم) بود.
وقتی افرادی که اضافه وزن داشتند 200 میلی لیتر قهوه مینوشیدند در مقایسه با زمانی که آب یا قهوه با نصف کافئین مینوشیدند، کالری کمتری مصرف می کردند.
برعکس، یک مطالعه روی 12 نفر نشان داد که هیچ تفاوتی در دریافت کالری یا اشتها بین کسانی که قبل از غذا قهوه کافئیندار، قهوه بدون کافئین یا نوشیدنی دارونما مصرف میکردند وجود ندارد.
قهوه کافئیندار ممکن است به کاهش کالری دریافتی برای برخی افراد کمک کند ، اما قبل از ادعای قطعی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
تاثیر قهوه در افزایش متابولیسم
قهوه کافئین دار، ممکن است میزان کالری و چربی سوزانده شده در بدن را افزایش دهد و به این شکل به کاهش وزن و لاغری کمک کند.
در یک بررسی که بر روی بیش از 600 نفر انجام شد، محققان دریافتند که مصرف بیشتر کافئین با کاهش وزن، شاخص توده بدنی (BMI) و توده چربی ارتباط دارد. در این تحقیق وقتی مصرف کافئین شرکت کنندگان دو برابر شد مشاهده شد که وزن، توده بدنی BMI و توده چربی آنها بین 17 تا 28 درصد کاهش یافت.
در مطالعه دیگری که در این رابطه انجام شد، به 12 بزرگسال، مکملهایی حاوی کافئین و پلی فنول (دو جزء اصلی فعال قهوه) و مکملهای دارونما داده شد و مشاهده شد افرادی که از مکملها استفاده کرده بودند در مقابل افرادی که از دارونما استفاده کرده بودند چربی و کالری بیشتری سوزانده بودند.
چربی سوزی قهوه در هنگام ورزش
در یک مطالعه که به بررسی اثرات قهوه پرداخته شده بود به 7 مرد سالم که در طول روز 30 دقیقه ورزش میکردند، حدود 1 فنجان (250 میلی لیتر) آب یا قهوه کافئین دار داده شد تا مصرف کنند. در نهایت مشاهده شد که افرادی که روزانه قهوه مینوشیدند نسبت به کسانی که آب مصرف می کردند چربی بیشتری میسوزانند.
باید این نکته را در نظر گرفت که بسیاری از تحقیقات در مورد قهوه و متابولیسم در دهه 80 و 90 میلادی انجام شده است و تحقیقات جدید میتواند به تقویت این یافتهها کمک کند و یا اینکه آنها را به طور کلی نقض کند.
قهوه حاوی آنتی اکسیدانهای بسیاری است و ممکن است با سرکوب اشتها و افزایش سوخت و ساز بدن، به کاهش وزن کمک کند. با این حال، رژیم قهوه هم مانند هر چیز دیگری دارای معایبی است که سعی میکنیم در زیر به آنها اشاه کنیم.
معایب رژیم غذایی قهوه
اگرچه قهوه بدون کافئین یکی از گزینهها برای رژیم قهوه است، اما اکثر مردم قهوه کافئین دار را ترجیح میدهند. البته این نکته را نباید فراموش کنیم که بسیاری از مزایای متابولیکی قهوه که در بالا هم به آنها اشاره شد به کافئین نسبت داده می شود.
با این حال، مصرف بیش از حد کافئین میتواند منجر به مشکلات متعددی مانند فشار خون بالا شود. در یک مطالعه که به بررسی ارتباط بین قهوه و فشار خون در بیش از 1100 فرد مبتلا به فشار خون بالا پرداخته شد، مشاهده شد افرادی که سه فنجان یا بیشتر قهوه در روز مصرف میکردند، فشار خون بالاتری نسبت به کسانی که قهوه نمینوشیدند داشتند.
کافئین همچنین ادرارآور است، به این معنی که باعث میشود مایعات بیشتری از طریق ادرار دفع شود. که این موضوع میتواند بسیاری از الکترولیتهای مهم از جمله پتاسیم را از بدن خارج کند. از دست دادن بیش از حد پتاسیم میتواند منجر به وضعیتی به نام هیپوکالمی شود که بر کنترل ماهیچه ها و سلامت قلب تأثیر گذار است. البته این نکته را باید بدانید که هیپوکالمی ناشی از قهوه نادر است.
همچنین مصرف بیش از حد کافئین با حملات قلبی، سردرد، بی خوابی و افزایش خطر شکستگی استخوان، پوکی استخوان و حتی افسردگی مرتبط است.
مصرف کافئین تا 400 میلی گرم در روز (حدود 4 فنجان -960 میلی لیتر) به طور کلی بی خطر تلقی می شود.
بازگشت وزن
برنامهها و رژیمهای غذایی که شامل کاهش شدید مصرف کالری میشود اغلب به دلیل برخی تغییراتی که بدن در هنگام محدود کردن کالری انجام می دهد، به سرعت بر میگردد. دلیل این موضوع این است که بدن انسان با میزان کالری که به طور معمول در طول روز مصرف میکند سازگار است. بنابراین، هنگامی که میزان کالری دریافتی بدن به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند، بدن با کند کردن متابولیسم خود را سازگار میکند و میزان کالری سوزانده شده را کاهش می دهد.
علاوه بر این، تغییرات هورمونی که در نتیجه محدودیت کالری رخ می دهد ممکن است در دراز مدت اشتها را افزایش دهد. لپتین هورمونی است که احساس سیری را افزایش میدهد و سیگنالهایی را به مغز ارسال میکند تا از خوردن دست بکشد. یکی از معایب رژیمهای غذایی کم کالری این است که سطوح لپتین در بدن می تواند به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند، که به طور بالقوه منجر به گرسنگی بیشتر فرد و میل شدید به غذا می شود.
به این دلایل ، کاهش وزن در رژیمهای غذایی که شما را ملزم می کند میزان کالری دریافتی خود را دائما کاهش دهید، بسیار دشوار است و در نتیجه اغلب با شکست مواجه میشوند.
بر اساس برخی تحقیقات ، حدود 80 درصد از افرادی که با رژیم غذایی کم کالری وزن خود را کاهش میدهند ، در اولین ماه خروج از رژیم غذایی مقداری از وزن خود را دوباره به دست میآورند.
تقریباً 100 درصد از مردم تمام وزن از دست رفته خود را در مدت 5 سال پس از پایان رژیم غذایی خود به دست می آورند.
در ابتدای مقاله به بررسی صحت این ادعا که قهوه بر کاهش وزن و لاغری تاثر دارد پرداختیم. در ادامه مقاله قصد داریم تا به نحوه تاثیر قهوه بر لاغری و کاهش وزن بپردازیم:
کافئین موجود در قهوه
قهوه حاوی کافئین است که رایج ترین ماده روانگردان در جهان است. کافئین امروزه در بیشتر مکملهای تجاری چربی سوز موجود است-و دلیل خوبی هم دارد.
علاوه بر این ، این یکی از معدود موادی است که به حرکت در چربی های بافت چربی و افزایش متابولیسم کمک می کند.
بسیاری از مواد فعال بیولوژیکی موجود در دانههای قهوه که در نوشیدنی نهایی هم وجود دارند بر متابولیسم بدن و در نتیجه لاغری و کاهش وزن تاثیر دارند. این مواد شامل کافئین (محرک اصلی قهوه)، تئوبرومین (محرک اصلی کاکائو)، تئوفیلین (محرک دیگری که برای درمان آسم استفاده شده است) و کلروژنیک اسید (یکی از ترکیبات اصلی فعال بیولوژیکی در قهوه که ممکن است جذب کربوهیدرات ها را کند کند) هستند.
مهمترین ماده در بین موادی که ذکر شد کافئین است. کافئین با مسدود کردن یک انتقال دهنده عصبی بازدارنده به نام آدنوزین عمل میکند. با مسدود کردن آدنوزین کافئین باعث شلیک نورونها و ترشح انتقال دهندههای عصبی مانند دوپامین و نوراپی نفرین میشود. این موضوع باعث میشود احساس انرژی و بیداری بیشتری در فرد به وجود بیاید. به این ترتیب، قهوه کمک میکند در مواقعی که فرد احساس خستگی میکند، فعال باشد که نتیجه نهایی این فرایند افزایش فعالیت بدنی و سوخت و ساز بیشتر است.
براساس تحقیقات انجام شده مشخص شده است که کافئین موجود در قهوه باعث افزایش حداقل 10 درصد عملکرد فیزیکی میشود.
کافئین موجود در قهوه سیستم عصبی را که سیگنالهای مستقیم را به سلولهای چربی ارسال میکنند تحریک میکند و به آنها اعلام میکنند که چربی را تجزیه کنند. این کار با افزایش سطح هورمون اپی نفرین انجام میشود.
اپی نفرین، که به نام آدرنالین هم شناخته میشود، از طریق خون به بافتهای چربی منتقل میشود و به آنها علامت میدهد که چربیها را تجزیه کرده و در خون آزاد شوند. البته انتشار اسیدهای چرب در خون به کاهش چربی کمک نمیکند مگر اینکه کالری بیشتری بسوزانید. این وضعیت به عنوان تراز منفی انرژی شناخته می شود.
با خوردن کمتر یا ورزش بیشتر میتوانید به تعادل منفی انرژی برسید. یک استراتژی مکمل دیگر برای رسیدن به تعادل منفی انرژی، مصرف مکملهای چربی سوز مانند کافئین است. کافئین همچنین میتواند متابولیسم را تسریع کند.
در انتها لازم است این نکته را یادآوری کنم که از قهوه و رژیم قهوه باید در کنار رژیم غذایی اصولی و استاندارد استفاده کنید و مصرف قهوه بدون اصلاح سبک و عادات غذایی تاثیری در لاغری شما ندارد و یا اگر تاثیر هم داشته باشد موقت است و احتمال بازگشت چاقی و اضافه وزن زیاد است.
منبع مقاله: "www.healthline.com"
اگر از مطالعه این مقاله لذت بردید مقاله «بهترین زمان نوشیدن قهوه» را مطالعه کنید.